top of page

Beïnvloed de oestrogeenproductie en -afbraak

 

De productie van oestrogeen kan beïnvloed worden door de reactie van het lichaam op chemicaliën en andere substanties uit onze voeding. 

De lever en de darmen breken een teveel aan oestrogeen weer af, maar om te voorkomen dat het oestrogeenlevel onnodig stijgt, is het belangrijk om op onze voeding te letten. 

Het is ook van groot belang dat we begrijpen hoe ons lichaam reageert op chemicaliën en andere ongezonde substanties die we binnenkrijgen in onze voeding en dat we weten hoe we deze reactie kunnen beïnvloeden.

 

Leverfunctie

Wanneer het oestrogeen niet adequaat wordt afgebroken door onze lever, bouwt het oestrogeenlevel zich op. De leverfunctie moet dus goed zijn.

Een teveel aan giftige stoffen (in dit geval, een teveel aan oestrogeen of ook wel oestrogeendominantie genoemd) kan allerlei aandoeningen en ziekten geven. De lijst met aandoeningen is ein-de-loos.

 

Een verminderde leverfunctie kan worden veroorzaakt door overgewicht, alcohol, medicijnen en toxines uit het milieu.

Een ontgiftende kuur zou weer balans kunnen geven.

 

Darmfunctie

Een teveel aan oestrogeen wordt afgescheiden in de darm, maar wanneer de ontlasting te lang in de darm aanwezig blijft, wordt het oestrogeen gereabsorbeerd en opnieuw door het lichaam opgenomen. Dit wordt ‘circulerend oestrogeen’ genoemd. De darmfunctie moet dus goed zijn.

Een dieet met te weinig vezels, veroorzaakt te hoge oestrogeenlevels.

Een dieet met voldoende vezels verlaagt juist de oestrogeenlevels in de bloedstroom.   

 

Studies hebben aangetoond dat vrouwen met een vegetarisch dieet dat veel vezels bevat, lagere levels van circulerend oestrogeen hebben.

 

Vezels

Een vezelrijk dieet kan de stoelgang bevorderen en daarmee de circulerende oestrogenen verminderen. 

De juiste vezels vinden we vooral in:

vruchtvlees van fruit

groenten (vooral in knollen, wortels, ui, prei, aardpeer, schorseneren, pastinaak, knolselderij, pompoen, koolrabie en asperge)

gedroogd fruit (banaan)

peulvruchten

haver en gerst

volkorenproducten

noten

zaden en pitten

 

 

bottom of page