top of page

Vermijd suiker en ongezonde koolhydraten

 

Dit is even een ingewikkeld verhaal, maar het eten van suikers begint vaak bij pijn en stress (door pijn).

 

Endometriosepatienten hebben veel stress (door pijn, operaties, verwerking van onvruchtbaarheid, onbegrip, enz.) en zijn daarom vaak verslaafd aan troosteten. Dit is een cirkel 

 

Progesteronwaarde daalt en Cortisolwaarde stijgt door stress

Bij langdurige stress gebruikt het lichaam progesteron om cortisol aan te maken. Cortisol helpt je om te gaan met pijn en stress. 

Progesteron is een belangrijk hormoon, dat de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam in evenwicht houdt. Door stress kan de verhouding tussen oestrogeen en progesteron uit balans raken, omdat het lichaam bij pijn en stress meer progesteron verbruikt. Hierdoor kan oestrogeendominantie ontstaan, 1 van de mogelijke veroorzakers van endometriose.

 

Endorfinewaarde daalt door stress en stijgt weer door suiker

Door een hoog cortisolniveau als gevolg van stress, daalt het endorfineniveau in de hersenen, het zogenaamde gelukshormoon wat je nodig hebt om je goed te voelen. Ook versterkt het je eetlust en verhoogt het je behoefte aan suiker en voedingsmiddelen met een hoge GI in combinatie met vet (bijvoorbeeld ijs, chocolade en chips).

 

Voedingsmiddelen met suiker en of een hoge GI hebben hetzelfde effect als een antidepressivum, omdat ze het serotonine- en endorfineniveau in de hersenen verhogen, waardoor je je weer iets beter voelt. 

Dit verklaart het zogenaamde troosteten.

 

Insulinewaarde stijgt door suiker, Cortisolwaarde stijgt mee

Door een teveel aan ongezonde koolhydraten wordt er meer insuline aangemaakt.

Meer insuline zorgt voor meer aanmaak van cortisol. En meer cortisol brengt je weer terug bij af  > minder progesteron > meer oestrogeen > méér klachten > meer stress > meer cortisol > weinig endorfine > minder progesteron > meer oestrogeen > meer klachten > meer behoefte aan suikers > meer endorfine > meer insuline > meer cortisol > meer stress, enz.

 

Koolhydraten

Suikers zijn koolhydraten, koolhydraten worden door het lichaam omgezet in glucose en in je bloed opgenomen om energie te krijgen. 

Ongezonde koolhydraten en suikers vindt je in

koekjes, gebak, snoep, jam, chocola, frisdranken, kauwgom, enz.

Voor gezonde koolhydraten lees je het artikel Schijf van 5 | Koolhydraten.

 

Natuurlijke suikers

Natuurlijke suikers zijn niet slecht voor je. Deze zitten bijvoorbeeld in granen, fruit en zoete groentes. Ze zijn onmisbaar in een gezond eetpatroon.

 

Geraffineerde suikers

Geraffineerde suikers zijn witte, bruine en basterd suiker, die bewerkt (geraffineerd) zijn.

Bij de raffinageprocessen in de fabriek worden belangrijke stoffen als vitamines A, B, C en D, en mineralen als calcium, ijzer, magnesium, selenium, zink en chroom verwijderd. Wat er overblijft zijn eigenlijk alleen maar koolhydraten.

Voordeel

De suikers worden snel door je lichaam opgenomen en leveren je snel energie. 

Nadeel

- Suiker verzwakt je darmflora, die toch vaak al niet zo gezond is bij endometriosepatiënten.

- Suiker werkt verslavend en het draagt in hoge mate bij aan depressie, concentratie-problemen, onrust, een verzwakte kracht van de geest, geheugenverlies, nervositeit, zelfmedelijden, prikkelbaarheid enz. 

- Geraffineerde suikers zijn bewerkt en bevatten geen mineralen, sporenelementen en vezels meer.

- Te veel suiker wordt omgezet in vet. Je vetreserve neemt dus toe, plus je gewicht en daarmee ook de kans op hart- en vaatziekten.

- Je krijgt veel energie van suiker, maar dat is maar even. Daarna kun je je echt ontzettend moe en lusteloos voelen. Dat komt omdat je bloedsuikerspiegel (glucose in je bloed) te snel stijgt en daarna snel daalt. De bloedsuikerspiegel is erg uit balans.

- Suiker bevat veel calorieën.

- Suiker tast je gebit aan

- Suiker komt vaak voor in producten die veel ongezonde vetten bevatten.

- Suiker heeft vitaminen en mineralen nodig om afgebroken te worden. Omdat bewerkte suikers geen mineralen, sporenelementen en vezels meer bevatten, gebruiken ze de voedingsstoffen die al aanwezig zijn in het lichaam. Dit betekent dat het lichaam gezonde voedingsstoffen kwijt raakt, om ongezonde stoffen te verteren.

Het eten van veel slechte suikers kan dan ook leiden tot een verminderde weerstand.

 

Alternatieven voor geraffineerde suiker

Ons lichaam heeft geen extra suikers nodig, omdat er al voldoende suikers in gezonde voeding zit.

 

Rietsuiker

Wil je toch suiker gebruiken, neem dan ruwe(!) rietsuiker. Ruwe rietsuiker is een ongeraffineerde (dus onbewerkte) suiker. (In de supermarkt vind je rietsuiker die geraffineerd is en met kleurstoffen weer bruin is gemaakt. Let er dus op dat de rietsuiker onbewerkt is.)

Het voordeel van ongeraffineerde suikers is dat ze nog iets van mineralen, sporenelementen en vezelstoffen bevatten, wat helpt bij de opname van de suiker in het bloed, zodat het lichaam minder voedingstoffen hoeft in te leveren. Dit geldt ook voor honing.

 

Honing

Van honing krijg je vrijwel direct een energieboost, maar ook krijg je langdurige energie. Er komen namelijk 2 soorten natuurlijke suikers in voor: glucose en fructose. 

Glucose is een suiker die snel door het lichaam wordt opgenomen, vandaar de snelle energieboost. Verbruik je geen energie, dan slaat het lichaam de suikers op en kom je aan.

Fructose wordt langzamer door het lichaam opgenomen en zorgt hiermee voor langdurige energie.

 

Voordelen

Honing bevat veel antioxidanten die je immuunsysteem versterken en een positief effect hebben op endometriose. 

Honing helpt bij het helen van kleine brand- en snijwonden.

 

Nadelen 

De hoeveelheid suikers zorgen ook voor een hoop calorien, ruim 320 kcal per 100 gram honing!

Teveel suiker geeft hormoononbalans.

Af en toe een beetje honing in de thee kan geen kwaad, maar probeer het gebruik te beperken om overgewicht en overbelasting van de alvleesklier te voorkomen.

Kinderen kleiner dan 1 jaar kunnen erg ziek worden van honing, omdat deze een bacterie bevat, waar een klein nog geen afweerstoffen voor heeft ontwikkeld.

Teveel gebruik van honing verhoogt de kans op kankerverwekkende stoffen in het lichaam.

Fructose zou het ‘slechte cholestorolgehalte’ doen stijgen en het  risico op hart- en vaatziekten vergroten. 

 

Rozijnen

Rozijnen bevatten ook veel suikers van goede kwaliteit. 

Daarnaast zijn rozijnen erg gezond, omdat ze verschillende vezels, magnesium, kalium en vitaminen uit de B groep bevatten. 

Rozijnen zijn goed voor het gebit, hebben een antui-bacteriele werking, geven het lichaam onmiddellijk energie en bevatten oleanolzuur, een krachtige antioxidant wat je immuunsysteem versterkt en een positief effect heeft op endometriose. 

Een doosje rozijnen bevat ongeveer 40 kcal.

Rozijnen zijn een gezond tussendoortje!

 

Zoetstoffen

Zoetstoffen zorgen er voor, net als suiker, dat je hersenen gelukshormonen aanmaken. Daarom kun je een suikerverslaving beter een zoetverslaving noemen. 

 

De zoetstof aspartaam (E 951) is zelfs gevaarlijk en veroorzaakt maar liefst 92 bijwerkingen, waaronder buikpijn, gewichtstoename, chronische vermoeidheid, onvruchtbaarheid, depressie, miskramen en verzwakking van het immuunsysteem. Het kan de symptomen van endometriose dus verergeren!

 

Of er een zoetstof in een product zit, is niet altijd meteen te zien, omdat er vaak E nummers worden gebruikt i.p.v. namen. Staat er op het product dat het geen suiker bevat, dan kun je er vanuit gaan dat er een chemische zoetstof is gebruikt.

 

Stevia

Stevia Rebaudiana is een kleine, groene kruidachtige plant, waarvan de bladeren een hele zoete en verfrissende smaak hebben. De stof die hiervoor zorgt heet Stevioside. Stevioside is 300 x zoeter dan suiker, maar er zijn nog nooit nadelige effecten gevonden. 

Stevia is een 100% natuurlijke zoetstof die geen nadelige gezondheidseffecten kent, zoals suiker en chemische zoetstoffen dat wel hebben. 

 

In stevia zitten bijvoorbeeld geen calorieën en geen koolhydraten en tijdens verhitting blijft het stabiel. Stevia behoudt dan haar zoetkracht en is daardoor ook geschikt om mee te koken en te bakken.

Het tast de tanden niet aan. 

 

Bovendien bevat Stevia vitamine A en C, eiwitten, fosfor, zink, calcium, magnesium, natrium, ijzer, rutine en kalium. 

 

Gebruik alleen zuivere stevia, niet de bewerkte variant waar toch weer chemische zoetstoffen aan zijn toegevoegd.

 

Je kunt de bladeren van de Steviaplant (te koop bij tuincentra) in zijn geheel gebruiken in de thee of in een smoothie of gesnipperd 

toevoegen aan een gerecht.

 

Stevia wordt ook in poedervorm verkocht in superfoodstores.

 

Verslaafd aan suiker?

Stop met geraffineerde suiker, daar zal je immuunsysteem zeker van opknappen, je maakt beduidend minder kans op diabetes mellitus, je darmen zullen beter gaan werken, je brein gaat weer beter funktioneren, je spieren, gewrichten en botten zullen minder onderhevig zijn aan ontstekingen en breuken enzovoort. 

Het is dus zeker de moeite waard om dit te overwegen. 

Wanneer je een maand geen suiker zou eten zul je de eerste twee weken last hebben van een hevige onrust en verlangen naar zoete lekkernijen en al helemaal op momenten dat er iets niet gaat zoals je wilt. Maar als je even doorzet verdwijnt dit verlangen en kost het je geen moeite meer om eraf te blijven.

 

Afkicken van geraffineerde suikers

- Vermijd suikers als Basterdsuiker, Demerara, Dextrose, Fructose, Galactose, Glucose, Honing, Lactose, Malt, Maltodextrin, Maltose, Ahorn siroop (Maple siroop), Melasse, Saccharose, Muscavado of Barbados suiker, Panocha / Panela / Piloncillo, Parelsuiker, Maïssuiker, Rijstsuiker, Sucrose, Invertsuiker, Treacle (soort moutsiroop), Caramel (verhitte suiker), Druivensuiker, en Kandij

- Eet fruit. Fruit bevat veel suiker waar je veel minder snel dik van wordt, en bovendien is het zoet in fruit veel minder zoet dan van snoep. Daardoor is het effect op je hersenen ook een stuk minder.

- Vermijd suikervervangers. Suikervervangers zorgen er misschien voor dat je minder snel dik wordt, maar het verlangen naar zoet neemt niet af. Daarnaast zijn chemische suikervervangers niet gezond. Een chemische zoetstof zorgt evengoed voor een suikerverslaving, omdat het effect op je hersenen gelijk is aan echte suiker.

- Vermijd wit. Of het nu gaat om witbrood, witte pasta of witte rijst: Ze bestaan uit simpele koolhydraten en deze worden in je lichaam omgezet naar suikers. Alleen als je veel sport kun je het prima eten, maar voor de gemiddelde persoon is voeding met een lage GI veel beter voor de gezondheid en de lijn (zie blz..). 

- Drink niet teveel kant en klare vruchtensappen.

Ook niet als ze niet gezoet zijn met suikers of zoetstoffen. Vruchtensappen zijn vaak gefilterd, waardoor de vezels er niet meer in zitten. Zonder vezels worden natuurlijke suikers heel snel door je lichaam opgenomen, wat weer ongezond is, tenzij je daarna flink gaat sporten.

- Drink niet te veel alcohol. Alcohol wordt gemaakt van suiker.

- Koop geen snoep. Hoe minder suiker je in huis hebt, hoe minder snel je in de verleiding komt. Leer ook je kinderen om te genieten van ongezoete smaken. 

- Beloon of troost jezelf en je kinderen niet met iets wat vergiftigend werkt en wat verslavend is voor het lichaam. 

 

bottom of page